Malin Björklund, Josefin Norström och Melinda Darban. Foto: Privat
Utbildning

Faluelever fick fördomar krossade i Iran

”Kvinnorna blir respekterade”
1:28 min

Hur är egentligen jämlikheten i Iran? Stämmer fördomarna om landet? Det undrade tre tjejer från Falun och för att söka svar gjorde de sitt projektarbete i Iran.

Josefine Norström, Melinda Darban och Malin Björklund åkte till Iran för att under en veckas tid leva som unga muslimska kvinnor.

De ville få en ökad förståelse för kulturen och se hur de iranska kvinnornas verklighet verkligen är.

Fördomar krossades
Josefin Nordström berättar hur deras fördomar krossades under resan och att deras hur syn på människorna i Iran förändrades.

– Det är självklart kontrollerande men 70-80 procent av människorna som lever där stöder inte alls regeringen. Dom vill ha en revolution och förändring och lever dubbelliv. Dom måste följa landets regler och lagar samtidigt som dom inte gör det när ingen ser.

Jämlikhet förvånade
Melinda Darban har släkt i Iran som de bodde hos. Hon berättar att det de blev mest förvånade över var att det inte är så ojämlikt i det iranska samhället.

– Det är klart att det finns skillnader i det iranska samhället men inte de skillnader vi trodde att det skulle vara.

Det exempel som Melinda Darban tar upp är att männen inte var lika förtryckande och dömande mot kvinnor som de hade trott.

– Vi fick se att kvinnorna blir respekterade med stor respekt, i alla fall i de familjer vi bodde i.

Projektets slutsatser
Nu är de tillbaka i Falun och Melinda Darban berättar vilka slutsatser de gör efter sitt arbete:

– Irans öde och folkets öde ligger i deras händer. Vi kan inte göra en revolution åt dom, det måste dom göra själva men just nu finns inte styrkan där. Nu behöver de hjälp och stöd för att kunna slåss för sina friheter.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".