Kylvaror i butik förvaras för varmt

Många av den halva miljonen matförgiftningar om året i Sverige beror på att kylvaror ligger för varmt i affärerna. Bland annat förvaras fyrtio procent av allt färskt kött och alla lunchsallader förvaras för varmt.

74 kommuner ingick i studien, däribland Avesta, Falun, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen.

Det är butikerna själva som enligt lag från 1991 ska kontrollera sina kyldiskar.

-Det här visar att egenkontrollen i butikerna inte fungerar, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket till TT.

Om kylvaror förvaras för varmt under längre tid ökar det inte bara risken för matförgiftning, utan det förkortar också hållbarheten för matvaran.

I genomsnitt ligger temperaturen två grader högre än vad termometern visar. I det värsta fallet var den tio grader högre, enligt de preliminära resultaten från undersökningen som Livsmedelsverket har gjort tillsammans med 74 kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".