Falu Tingsrätt. Foto Trons, Scanpix
Falu tingsrätt

Mål om mordförsök i Borlänge avslutat

Mats Åkergården rapporterar
1:23 min

Falu tingsrätts friande dom vad gäller en 36-årig man som varit åtalad för ett försök till knivmord i Borlänge i våras, vann laga kraft vid midnatt.

Natten till den 16 maj blev en man i Borlänge knivhuggen ett stort antal gånger i huvud och nacke. Detta skedde utanför Wallininstitutet och 36-åringen anhölls ganska omgående.

Åtalet grundades på telefonsamtal

Åtalet mot honom grundades till stor del på vad han sagt i i telefonsamtal med bekanta. Bland annat har han i de samtalen berättat att han huggit en person i nacken.

Falu tingsrätt hävdade i sin dom för tre veckor sedan att det fanns en del som talar för att 36-åringen är gärningsmannen. Bland annat på grund av hans egna uttalandena men också signalement som brottsoffret och ett vittne lämnat.

Mannen var psykotisk

Men under häktningstiden på Säters sjukhus var 36-åringen psykotisk och hade vanföreställningar. Enligt tingsrätten kunde det då inte uteslutas att de uttalanden mannen gjort berodde just på psykotiska tillstånd med vanföreställningar. Så åtalet ogillades.

Vid midnatt gick överklagningstiden ut och kammaråklagare PG Persson har inte överklagat tingsrättsdomen. Han säger till Dalanytt att han accepterar tingsrättens bedömning och att det inte framkommit några nya omständigheter sen domen meddelades. Brottsoffrets målsägarebiträde har inte heller överklagat.

Så nu har den friande tingsrättsdomen vunnit laga kraft och målet är avslutat.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".