Asylsökande barn i Horndal far illa

I Horndal ligger en förläggning där asysökande får bo medans man väntar på beslut från migrationsverket och på grundskolan i Horndal jobbar Karin Kronstrand som ser att barnen mår mycket psykiskt dåligt under tiden som man väntar på asylbeslutet.

Vi känner att dom här barnen faller mellan stolarna, säger läraren Karin Kronstrand. Det finns ingen övergripande syn på dom utan det är vi i skolan som ser först att dom mår dåligt.

- Vad vi ser så mår dom ganska bra på en gång dom kommer, säger Karin Kronstrand och berättar om två elever i hennes egen klass. Men sen är det en dalande kurva när dom börjar förstå att dom kanske inte får stanna här.

Det kan ta upp till tre år för en familj att få ett utvisningsbesked. Under tiden hinner barnen få nya kompisar, lära sig det nya språket och vänja sig vid den nya kulturen. Sedan 2002 har Karin Kronstrand jobbat med asylsökande barn.

- När beskedet kommer att man inte får stanna i Sverige så är det ett fruktansvärt slag för barnen. De blir bärare av hela familjens sorg, frustration och rädsla.

Ett längre reportage om asylsökandes situtation kan höras i eftermiddag i aktualitetsprogrammet Dalarna direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".