Dalahäst
REGION DALARNA

"Det behövs arbetskraft"

"Det behövs kompetens i regionen"
1:30 min

Nu är Region Dalarna igång med sitt arbete med att få studenter att stanna kvar i Dalarna efter utbildningen. Något som kommer behövas då 40-talisterna går i pension de närmaste åren.

I somras fick Region Dalarna 2,5 miljoner kronor i bidrag av Tillväxtverket för projektet  "Stann i Dalarna", som leds av Linnéa Hassis.

– Man har ju pratat om den här stora pensionsavgången i flera år, och vi ser att det kommer behövas arbetskraft i regionen, säger hon.


Lockar med jobb
Det första man kommer ta itu med är att få en bild över vad som redan görs, och Högskolan gör mycket för att studenterna ska få kontakt med arbetslivet redan när de är studenter.

Och det är jobb man vill locka med.

– Vi vill att studenterna ges möjlighet till praktik under studietiden men också att de hittar bostäder på orten.

– Det kommer behövas komptenes i regionen och bostadsfrågan finns det många aktörer som jobbar på att lösa, berättar Linnéa Hassis.


"Vill se världen först"
Natalie Karlsson från Borås och Josefin Danielsson-Lundin från Dala Järna läser på lärarprogrammet på Högskolan Dalarna i Falun, och de säger så här om vad de vill göra efter sina studier:

– Jag vill ut och se världen först, jag tänker inte stanna här. Kanske kommer jag tillbaka, menar Josefin Danielsson-Lundin.

– Förmodligen stannar jag här eller så flyttar jag till Borås igen. Det som avgör är ju jobbmöjligheter och hur framtiden ser ut, säger Natalie Karlsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".