Barnporrbrott på Faluskola

Polisen i Falun utreder just nu ett fall av barnpornografibrott och grovt förtal på en Faluskolas intranät. Enligt polisen i Dalarna är samtliga inblandade under 18 år.

Enligt uppgift till Dalanytt handlar det om en film som har hamnat på skolans datorer, där en 14-årig flicka på skolan har sex med sin pojkvän.

Hela utredningen är sekretessbelagd såväl åklagaren som polisen är förtegen, och vill inte lämna någon information om utredningen.

Skolchefen i Falun, Svante Hanses, är informerad om vad som har hänt. Han säger till Sveriges Radio Dalarna att det är svårt att ha full kontroll på vad skolans datorer används till.
- Det är ju egentligen demokratins pris. Vill vi definitivt hindra det här då stänger vi av datorerna, och så får man använda dem bara under uppsikt av en lärare. Men nu har vi ett öppet samhälle och en öppen skola, säger Svante Hanses till Dalanytt.

Trots att de som arbetar i skolan försöker ligga steget före eleverna så går det ibland fel. Men att något sådant här skulle hända, det hade Svante Hanses aldrig kunnat tänka sig, säger han.
- Det här trodde jag inte. Att man kränker en klasskamrat eller någon som går på skolan. Det är hänsynslöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista