Bingo Rimér. Foto Claudio Bresciani, Scanpix.
BINGO RIMÉR

Drar paralleller med Zorn

"Zorn är en inspirationskälla"
1:50 min

Bingo Rimér är nu aktuell med sin bok "En flickfotografs bekännelser". Annars är han ju mest känd som fotograf, bland annat så var det han som gjorde systrarna Graaf - som har ursprung i Älvdalen - kända genom sina fotografier. Och han drar själv paralleller mellan sig själv och konstnären Anders Zorn.

– Zorn har i viss mån varit en inspirationskälla, spciellt i samband med fotograferingen med Victoria Silvstedt. Då tittade jag på hans väldigt klassiska zornkulle-porträtt med en vacker kvinna med vackra former. Och det finns väldigt tydliga paralleller mellan mitt arbete och hans arbete, men det råder ju lite olika ideal i bilderna, säger Bingo Rimér.

– Jag har också en liten koppling till Anders Zorn, min morfar köpte nämligen ett hus av en konstnär på Lidingö, och i den källaren fanns en krok där Zorn brukade hänga sin stora rock när han kom och hälsade på, berättar han.

Bingo Rimér var i helgen på besök i Borlänge för att signera sin nya bok "En flickfotografs bekännelser" som handlar om hans liv som fotograf, men också livet runt omkring.

För många är Bingo Rimér nog annars mest känd som fotograf som alltså jobbat med bland annat och Hannah och Magdalena Graaf som har rötterna i Älvdalen.

– De är i högsta grad mina mest fantastiska zorn-kullor, och även dem fotade jag vid en sjö. Det finns väl någon koppling mellan det nakna och naturen, så väldigt många av mina bilder har utspelat sig i de miljöerna faktiskt, säger Bingo Rimér.

I eftermiddag hör du en längre intervju med Bingo Rimér i Brus & Kompani.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".