Färre psykvårdsplatser för barn

Allt fler barn i länet är i behov av psykiatrisk vård. Trots det halveras antalet slutenvårdsplatser från sex till tre under sommaren. Över 1300 nyanmälningar kommer in till barnpsykiatrin i Dalarna på ett år, en fördubbling jämfört med under 1990-talet.

Anmälningarna handlar allt oftare om ätstörningar, självmordsbenägenhet och barn- och ungdomar som skadar sig själva. Dessa beteenden kräver ofta slutenvårdsplatser.

- Det har blivit ett större problem just för att tillströmningen ökat och problematiken hos unga har blivit svårare, säger Christina Ericsson, verksamhetschef för barnpsykiatrin i Dalarna. Fram till mars i år hade vi fyrtio procents överbeläggning på de sex platser vi har.

Hon säger att man kommer att försöka hitta lösningar i öppenvården eller dagvården för de ungdomar som inte får någon slutenvårdsplats när man under sommaren minskar på platserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista