Infekterad konflikt om gymnasiet

En infekterad schism mellan några av Siljanskommunerna håller på att torna upp sig. Det handlar om skarp kritik från Älvdalens kommun mot Mora och Orsa, och att de kommunerna äventyrar ett utvecklat gymnasiesamarbete.

- Jag är upprörd över att Mora kommun nekar sina elever att gå på Hotell- och restaurangprogrammet i Älvdalen, säger Arne Bogghed som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Älvdalen.

Mora och Orsa kommun vill inte betala för att deras elever ska läsa på gymnasiet i Älvdalen, något som Arne Bogghed anser är att neka dem utbildningen. Han tror inte att eleverna orkar överklaga beslutet till Skolverket utan istället väljer en annan utbildning i sin hemkommun.

- Det är upprörande eftersom vi pratar om att samarbeta i Siljansreionen, säger Arne Bogghed.

Älvdalen har över hundra elever som går på gymnasiet i Mora. Enligt Bogghed finns det inga planer på att neka eleverna att läsa i Mora trots att det blir dyrare för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".