Rättvisemärkta fotbollar i Hedemora

Svenska kyrkans unga uppmärksammar imorgon problemet med fotbollar som tillverkas av barnarbetare. I en manifestation, bland annat i Hedemora, visar man att det finns rättvisemärkta fotbollar som är tillverkade under garanterat bra arbetsförhållanden.

Varje år importeras cirka 300 000 fotbollar till Sverige, fotbollar som är tillverkade av barn under hemska förhållanden.

- Kanske vet man inte så mycket om vad som ligger bakom och hur fotbollarna tillverkas, säger Erika Jernberg, församlingspedagog i Hedemora församling, om att de rättvisemärkta bollarna inte säljs i någon större utsträckning i butiker.

- Med allra största sannolikhet kommer bollarna att vara dyrare, det är ju en del av tanken i rättvisemärkt att man ska betala ett högre pris för att arbetarna ska få bättre sociala villkor, säger Pontus Gunnarsson, prästkandidat i Hedemora församling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".