Taxi sköter inte sjukresorna som överenskommet

Dalarnas landsting har under våren kontrollerat hur taxibolagen som kör sjukresor åt landstinget sköter sig. Och det visade sig finnas brister i hur taxiföretagen lever upp till avtalen med landstinget. Många förare saknar färsk utbildning i första hjälpen, tillgång till bilbarnstolar och babyskydd saknas ofta. Och en del förare struntar i kravet att använda handsfree till sina mobiltelefoner när dom kör. Men trots att kraven i avtalen är höga, både på chaufförer och utrustning har hittills ingen kontroll gjorts av hur bolagen följer föreskrifterna förrän nu i vår.

Eftersom vårens stickprovskontroller visat på brister kommer landstinget i Dalarna att följa upp med ytterligare kontroller, bland annat när det gäller hur taxibolagen sköter skatterna

I Dalarna finns ungefär 15 privata taxibolag som kör sjukresor åt landstinget. Landstinget betalar 44 miljoner på ett år till taxibolagen för sjukresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista