Anders Noréns hus. Foto Jaqueline Balcer Bednarska
ÅLBYN

Utbyggnad hotar familjer

Anders Norén: ”Det känns tungt”
1:49 min

Fyra familjers i Ålbyn i Insjön kämpar för att inte få sina hus tvångsinslösta. Det är Leksands kommun som vill använda marken till utbyggnad för Bergkvist Såg. Det känns tungt, säger Anders Norén som bott i sitt hus i fyra generationer.

Leksands kommun vill alltså att familjernas mark ska användas till en detaljplan som gör det möjligt för sågverket Bergkvist att bygga ut sin conteinerterminal på familjernas mark.

– När man har lagt ner alla sina pengar i sitt boende, och nu blivit pensionär och sedan ska vräkas från hus och hem, nu när man skulle njuta av pengarna man har lagt ner, det känns tungt. Det säger Anders Norén som är en av de som kanske förlorar sitt hem.


Allmänintresse
Göran Vigert som är kommunchef i Leksand hänvisar till allmänistresset och säger att en utbyggnad skulle gynna utvecklingen av industrin i insjön.

Men Allmänintresset ger inte familjernas juridiska ombud mycket för. De säger att det är främst företaget Bergkvist som kommer tjäna på en utbyggnad.

Anders Norén menar att bygget på hans mark rent av skulle strida mot almännintresset eftersom då allmänhetens tillgång till insjön skulle försvåras rejält.


Bästa placeringen
Kommunen har själva utrett andra alternativ till vart bygget skulle kunna ta plats. Men de är inte aktuella enligt kommunchef Göran Vigert.

– Det här har visat att det är den bästa placeringen för terminalen. De andra alternativen berör fler fastigheter alternativt är för dyrt, menar han.

Familjernas juridiska företrädare är ändå hoppfulla. Enligt svensk lag får samhället bara ta över privatpersoners egendom om det finns allmännistresse och då bara som en sista utväg.

Familjernas ombud säger att det finns åtminstone ett annat likvärdigt alternativ. Därför tror de att familjerna kommer få rätt i högre instanser även om det kommer bli en dyr och seglivad process.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".