Trögt alkoholarbete i Dalarna

Redan för tre år sen blev länets kommuner uppmanade att anställa speciella alkoholsamordnare. De ska fungera som spindeln i nätet i arbetet mot alkohol. Men åtta av femton dalakommuner har ingen sådan utan hänvisar till socialtjänsten.

Vi dricker alltmer alkohol. Priserna sjunker och tillgången ökar. På kommunerna ligger nu ett stort ansvar att minska drickandet, inte minst bland ungdomar.  

Marie-Louise Sehlgård på länsstyrelsen Dalarna har som jobb att få kommurna att satsa mer med förebyggande alkoholarbete. Redan för tre år sen blev länets kommuner uppmanade att anställa speciella alkoholsamordnare. Dom ska fungera som spindeln i nätet i arbetet mot alkohol.

Personen ska vara direkt underställd kommunstyrelsen, det är ett krav för att komunerna ska få pengar från länsstyrelsen till det här arbetet.

Men det är åtta kommuner i Dalarna som ännu inte tillsatt någon alkoholsamordnare; Avesta, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Malung, Smedjebacken, Säter och Vansbro. De hänvisar istället till socialtjänsten.

- Ansvaret ligger på en socialsekreterare som har fullt upp redan, säger Marie-Louise Sehlgård. Det här är inte bara en socialtjänstfråga utan det här är något som måste genomsyra hela kommunens arbete.

Det visar att kommunerna inte tar det här på allvar, anser hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".