Oviss framtid för IOGT:s lokal i Uppsälje

Nykterhetsrörelsen är på starkt nedåtgående sedan några år tillbaka. På många håll, särskilt i glesbygden, är generationsskiften omöjliga. Det finns helt enkelt inte några unga medlemmar som kan ta över.
Medlemmarna blir allt färre och som en följd av det uppstår problem med vad som ska hända med de lokaler nykterhetsrörelsens inte kan behålla. IOGT-logen i Uppsälje utanför Vansbro är ett exempel på det.

IOGT i Uppsälje förhandlar nu med byföreningen Uppsälje framtid, som vill ta över IOGT:s hus för att använda det som bystuga.
Villkoret är att bara helnyktra tillställningar ska få hållas där under en övergångstid på sju år. Men med det kravet går det inte att få ekonomin att gå ihop anser Uppsälje framtid. Eftersom många då väljer att ha fester och träffar i andra lokaler.
IOGT:s Erik Hjalmar Eriksson i Uppsälje anser att Uppsälje framtid ska ordna egna arrangemang att ta in pengar på. Men det håller inte föreningen Uppsälje Framtid som vill kunna hyra ut stugan till alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista