Untorparnjägare överklagar domar

Alla de fem jägare som var inblandade i den jakt då den kända björnen Untorparn sköts för tre år sedan, har nu överklagat sina domar. Fem män, två från Orsa, dömdes till vardera tre månaders fängelse.

Det var efter en uppmärksammad rättegång vid Mora tingsrätt som de fem männen, varav två från Orsa, dömdes till tre månaders fängelse vardera för grovt jaktbrott respektive grovt jakthäleri i april i år.

Tingsrätten ansåg det bevisat att Untroparn skjutits på en åtel och att de fem inblandade visste om att Naturvårdsverket förbjudit sådan jakt.

Och det är bland annat det förbudet som de båda orsabornas försvarsadvokater tar upp när de överklagar tingsgrättens dom till Svea hovrätt.

Även om björnen skjutits på åtel som tingsrätten anser och som jägarna förnekar så har naturvårdverksverket inte rätt att förbjuda jaktmetoder som tillåtits av riksdag och regering.

- Tingsrätten bedömning att brott mot naturvårdsverkets föreskrifter kan straffbeläggas är felaktig, anser försvarsadvokaterna.

Alla anser att deras klienter ska helt frias från att ha begått några brott i samband med att Untroparn sköts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista