1 av 2
Foto: Peter Dahlkvist/SR Dalarna
2 av 2
Bo Larsson, Motormännen, och brandmannen Anders Högosta. Foto: Peter Dahlkvist/SR Dalarna
Trafik

Kort kommer att underlätta efter en krock

Högosta: ”Det göms i stolparna vi behöver klippa i”
1:24 min

Motormännen kräver nu att ett så kallat räddningskort ska finnas i alla bilar. Tanken med kortet är att underlätta för räddningstjänsten att snabbt hitta ett sätt att klippa upp bilen efter en krock och därmed vinna tid till att begränsa personskador.

Dagens moderna bilar kryllar av krockkuddar, sidobalkar och elektrisk utrustning. Självklart så är det bra att de här sakerna finns under färd och vid själva krocken. Men det blir ett problem för räddningstjänsten när de snabbt ska klippa upp bilen när de inte vet var de vågar klippa. I värsta fall kan de utlösa en krockkudde eller kortsluta elsystemet vilket kan ge splitterskador eller starta en brand.

-Det tenderar att bli mer och mera grejer i bilarna som exempelvis krockkuddar och de göms ofta i de här stolparna som vi behöver klippa i, säger Anders Högosta som är brandman i Falun.

Räddningstiden förkortas

Motormännen vill att räddningskortet ska sitta på solskyddet på förarsidan. På kortet så syns för bilmodellen bland annat viktiga uppgifter som krockkuddar och elektrisk utrustning i dörrstolparna.

Idén kommer från Tyskland där tester visat att räddningstiden förkortades med 6 till 10 minuter när det fanns ett räddningskort i bilen.

"Borde finnas i nya bilar"

Bo Larsson på Motormännen tror starkt på idèn med ett räddningskort och redan nu går det att gå in på Motormännens hemsida och gratis ladda ner ett kort för den egna bilen.

-När man säljer nya och bättre begagnade bilar så borde det också finnas räddningskort med, avslutar Bo Larsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".