1 av 2
Tar över från kommunerna! Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Klicka på kartan för att se hela landet
nordvästra Dalarna

Brist på lotsar för invandrare

”Jag hoppas det kommer till flera"
1:04 min

Systemet med de nya etableringslotsarna kommer inte att fungera i Dalarna. Meningen är att nyanlända invandrare själva skulle få välja lots, men i hela nordvästra Dalarna finns det bara en enda.

Om en vecka genomförs en stor förändring av invandrarmottagandet i Sverige. Då tar Arbetsförmedlingen över huvudansvaret från kommunerna för nyanlända invandrare.

Arbetsförmedlingen kommer vara uppdragsgivare åt privata etableringslotsar som snabbt ska se till att nyanlända invandrare får arbete.

Från månadsskiftet ska nyanlända själva kunna välja en lots genom arbetsförmedlingen. Men valfriheten kommer i praktiken inte fungera på de mindre orterna, till exempel i Dalarna.

Eva Nederberg är chef för arbetsförmedlingarna i Mora, Orsa, Älvdalen, Malung och Vansbro. På hela det området finns det bara en etableringslots att välja på.

– Jag hoppas det kommer till flera, att vi har får åtminstone en lots i varje kommun. Det skulle vara jättebra. Att vi har de som är avsikten med det här, att den nyanlände ska kunna få välja lots, det är det som det hela bygger på.

Eva Nederberg hoppas nu att fler företagare och organisationer ska vilja bli etableringslotsar.

– Får vi inte det här att fungera och att det inte finns lotsar att välja på, då faller det här uppdraget tillbaka på arbetsförmedlingen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Lotsar

  • Lotsarnas uppgift är att se till att de nyanlända får socialt stöd och se till att de får jobb.
  • I hela Dalarna finns 19 godkända lotsar, de finns främst i Borlänge, Falun, och Ludvika.

Läs mer:

#text=4200574#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".