1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Laurel Wakeman bredvid platsen där dagvatten rinner ut i Lillån i Orsa. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg
Mora & ORSA

Krafttag mot dyra utsläpp i vattnet

”Folk har ringt och klagat”
1:22 min

Mora och Orsa kommuner ska arbeta förebyggande för att förhindra utsläpp i kommunernas dagvattenledningar. Bakgrunden är att ett oljeutsläpp i Siljan.

– Det är bättre om vi nu läger resurser på förebyggande åtgärder så att vi får bukt med problemen med utsläpp i dagvattnet, säger Laurel Wakeman som jobbar som miljöinspektör i Mora och Orsa kommuner.

Dalanytt berättade om oljeutsläppen i Mora från ett industriområde för ungefär ett och ett halvt år sedan. Utsläppet har kostat över två miljoner att sanera.

Även i Orsa har man blivit varse misstänkta utsläpp då folk ringt in och klagat på diesellukt i Lillån som rinner genom centrala Orsa.

– Folk som har fiskat på vintern har ringt in och berättat om diesellukt, vi har även fått samtal från folk som tyckt sig se olja i vattnet, säger Laurel Wakeman.

Nu ska en arbetsgrupp tillsättas som ska ta fram riktlinjer för dagvattnet i kommunerna, till exempel hur man begränsar föroreningskällor eller vad som ska räknas som dagvatten respektive industrispillvatten.

– Vi vill ju alla ha rent vatten, det är ju det vi lever av, säger Laurel Wakeman.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".