MORA

Den ensamma lotsen missnöjd

1:30 min

I nordvästra delen av Dalarna finns det bara en enda etableringslots. Det här trots att den nya invandrarmottagningsreformen bygger på att de nyanlända själva ska få välja lots. Och den ensamma lotsen på är inte heller nöjd med situationen.

– Med tanke på att det här ska vara en valfrihetsreform tycker vi att det är tråkigt att inte fler företag har valt att ansöka om att vara etableringslotsar. Det säger Johan Sunnvius som är marknadschef på företaget Competens som nu kommer ha etableringslots i Mora.

– Jag tror att det är viktigt att deltagarna har en valmöjlighet där olika företag har inriktningar och olika spetskompetenser. Vi ser fram emot att även få kollegor, fortsätter han.


En timmes avstånd
Etableringslotsen Competens kommer ta emot högst 28 nyanlända personer. Det är ungefär så många som väntas flytta till de fem kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Malung och Vansbro.

Men de nyanlända ska ha max en timmes pendlingsavstånd till lotsen.

Ändringarna av invandrarmottagandet går ut på att arbetsförmedlingen tar över huvudansvaret som tidigare kommunerna haft.


Socialt stöd
De privata etableringslotsarna som anlitas av arbetsförmedlingen ska hjälpa nyanlända att skaffa jobb, förklara hur det svenska samhället fungerar och också vara ett socialt stöd.

Men vad händer om den enda lotsen på många mils avstånd inte klarar av sitt uppdrag?

– Den nyanlände och lotsen gör en överskommelse - en gemensam plan - för vad den nyanlände behöver för stöd. Det ska vi godkänna för att sedan betala ut pengar till lotsen. Då måste de uppfylla det som är överenskommet. Det säger Ingela Söderman från Arbetsförmedlingen.

Om lotsen inte fungerar bra, den nyanlände inte väljer lotsen på orten eller om det inte finns tillräckligt med lotsar i området då kommer etableringsarbetet falla tillbaka på arbetsförmdelningen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista