etableringslotsar

Ideella krafter lotsar de nya

"Det finns inga stora pengar att tjäna"
1:23 min

Arbetsförmedlingen kommer att anlita etableringslotsar som ska hjälpa invandrare ut i arbetslivet. Lotsarna är få och några av dem kommer från mer eller mindre ideella föreningar, bland annat ABF Västerbergslagen.

Om en vecka kommer Sveriges mottagande av nyanlända personer ändras en hel del.

Då kommer nämligen mycket av det ansvar som kommunerna tidigare haft istället läggas på arbetsförmedlingen.

Tanken är att nyanlända snabbare ska få jobb. Arbetsförmedlingen lägger i sin tur ut mycket av etableringarbetet på privata etableringslotsar.

Ideella föreningar
Ofta har företagen som ska bli etableringslotsar tidigare jobbat inom bemaninngsföretagbranschen, men det finns också lotsar som kommer från ideella föreningar. Så som ABF Västerbergslagen som finns i Ludvika och Smedjebacken.

– Vi har ansökt om det här för vi ser att vi redan idag gör mycket av den här verksamheten. Genom bland annat vår spårkverksstad vi har. Vi har också varit med aktivt och startat upp nya organisationer för nyanlända, säger Birgitta Berg som jobbar som ombudsman på ABF i Ludvika.


Tydligt uppdrag
För ABF Västerbergslagen blir det här ett sätt att forsätta med sitt integrationsarbete och samtidigt kunna ta betalt för det.

– Ja det kan man säga. Dels att man får betalt och dels att det är ett riktigt uppdrag för personal och för organisationen. Att det här tydligt ligger som ett uppdrag.

--När det gäller betalningen kan man tydligt se att vill man bli rik är det inte lotsverksamhet man ska ägna sig åt. Det finns inga stora pengar i det här. Vi knyter det här till vår vanliga verksamhet. På så sett kan vi få det att gå runt så att vi åtminstone får in lönepengar, förklarar Birgitta Berg.

--Om det finns någon därute som tror att "det här med lots verkar vara en bra affärside, det kan man bli rik på" då tror jag man ska glömma det.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer:

#text=4200815#

#text=4201995#

Lotsbrist i mer än hälften av kommunerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".