Göran Lindberg (längst till vänster) i Svea hovrätt. Foto: Jonas Ekström/Scanpix
Svea hovrätt

Sänkt straff för Lindberg

0:59 min

Den förre polischefen Göran Lindberg har fått sitt fängelestraff sänkt med ett halvår. Även hovrätten ogillar åtalspunkten förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Falun och dessutom frias Lindberg på några punkter.

Göran Lindberg dömdes i somras av Södertörns tingsrätt för en grov våldtäkt, två våldtäkter av normalgraden, misshandel, tre fall av koppleri och 28 fall av sexköp.

Han har bara erkänt sexköpen och har överklagat tingsrättsdomen när det gäller dom andra brotten.

Åklagaren har överklagat för att få Lindberg fälld för alla dom brott han åtalats för, alltså även för förberedelse till grov våldtäkt mot en 14-årig flicka i Falun.

Det var i Falun som Lindberg greps i januari när han var på väg till ett avtalat möte med flickan.

Vid 14-tiden i dag meddelade hovrätten sin dom och inte heller hovrätten anser åtalet om förberedelse till grov våldtäkt mot barn styrkt. 

Hovrätten frikänner dessutom Lindberg när det gäller en av våldtäkterna och tre kopplerifall. Det här gör att hovrätten sänker fängelsestraffet med ett halvår till sex år.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista