1 av 2
Julbord. Foto Leif R Jansson, Scanpix.
2 av 2
Susanne Karlsson Wanbo herrgård.
WANBO HERRGÅRD

Stor efterfrågan på julbord

"Folk kostar på sig"
1:18 min

Vill du ha plats på ett julbord är det hög tid att boka nu. Flera krögare runt om i länet säger att bokningsläget för dem ser riktigt bra ut, och flera räknar med att julborden blir fullsatta.
Vilken är DIN favorit på julbordet? Gå in här och rösta!

Susanne Karlsson arbetar som kock på Wanbo herrgård i Smedjebacken. De har precis börjat sina julförberedelser och hon visar runt i frysarna.

– Här har vi köttbullar i högar och lite patéer i travar på brickor och i formar. Sillar och sådant ligger i kylarna.

Under eftermiddagen ska fler kötbullar rullas och under veckan ska sillarna läggas in.


Bokningar i augusti
Att det är så populärt att äta julbord på en restaurang tror Susanne Karlsson beror på flera saker.

– Dels tror jag att man tröttnar på att laga maten själv men dels också mängden som man får när man äter ute. Men sen tror jag också att konjukturen har svängt så folk känner att de har råd att kosta på sig.

De första bokningarna kom in redan i augusti men det är de senaste månaderna som det har varit allra störst efterfrågan på julbordet.


Stressigt i köket
Att julbordet är populärt gläder personalen samtidigt som det blir lite stressigt i köket fram tills dess.

– Vi kommer att ta in lite extra personal här framöver så det kommer nog reda upp sig, säger Susanne och skrattar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".