Luciatåg. Foto Bertil Ericson, Scanpixjpg.
RÄTTVIK

Väljer Lucia efter personligheten

"Det blir en personlighetstävling"
1:15 min

Just nu pågår på många håll Lucia-omröstningar. Och i Rättvik återupptas Luciafirandet efter att ha vilat i några år. Men istället för att vara en skönhetstävling, så kommer man i år att satsa på en Lucia med personlighet.

– Det tenderar ju till att vara en skönhetstävling, och det tycker jag är lite trist. Och därför försöker vi nu få det till en personlighetstävling istället.  Det säger Cia Embretsen som jobbar med IOGT-NTOs barnverksamhet, och som alltså ville ha lite nytänkande när det gäller Lucia.

– När vi efterfrågar kandidater så bad vi dem att skicka in bilder på något som de tycker om att göra och så ville vi att de skulle skriva lite om sig själva. Och nu har vi valt ut fem olika tjejer och det var ju roligt att det blev så olika.

Bland de utvalda fem kandidaterna finns en ryttare, en fotbollsspelare och en rockgitarrist.

– Och det är det som är så roligt, att deras personlighet kommer fram.

Den som sedan blir vald till årets Lucia kommer ha uppdrag under stora delar av nästa år i Rättvik.

– Lucia är så snabbt över, så den som blir Lucia blir också kranskulla på snöskotävlingen i Rättvik, fanbärare på nationaldagen och artistvärdinna på Tisdagskul och lite annat, berättar Cia Embretsen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Lucia

Lucia föddes cirka 283 i Syrakusa, Sicilien och dog 304 i Syrakusa. Hon var jungfru, och blev sedermera martyr och helgon inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan, med festdag 13 december.

Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen.

Det moderna Luciafirandet med Lucior med ljus i håret, är faktiskt inte inspirerat från en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, utan det är för att skänka lite ljus i en tid av mörker (i den julianska kalendern, den kalender vi hade fram 1753, var 13 december vintersolståndet, det vill säga årets mörkaste natt). Men legenden säger ändå för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet.

Källa:Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".