1 av 3
Ljusspärr. Foto Fredrik Sandberg, scanpix.
2 av 3
Olle Larsson, vd för fiskarhedens sågverk
3 av 3
Olle Larsson och Anders Persson på Fiskarhedens Sågverk
SÅGVERKSBRANSCHEN

Säkrare sågverk med ljusbomsystem

"Vi har utvecklat säkerheten"
1:21 min

Många sågverksarbetare råkar ut för olyckor, men skadorna är färre på större och modernare sågverk. Ett exempel i Dalarna är Fiskarhedens sågverk i Sälen.

Ja nästan hälften av alla sågverksarbetare, 46 procent, har drabbats av en arbetsskada. Det visar en enkätundersökning som GS-facket har gjort och som vi kunde berätta om igår.

Men ju större och modernare sågverket är, desto säkrare är det.


Ljusbomssystem
På Fiskarhedens sågverk i Sälen har man utvecklat säkerheten så mycket som möjligt.

– När vi har byggt nya anläggningar har vi jobbat ihop med personalen och med skyddsombuden för att utveckla säkerheten. Till exempel har vi övergått från att ha stängsel kring maskinerna till att ha ljusbomssystem, säger Olle Larsson som är VD på Fiskarhedens sågverk.

På kritiska punkter kring maskinerna i sågverket finns osynliga ljusstrålar som - om de bryts - gör att maskinen genast stängs av.

– Nu har jag klivit över den kritiska gränsen här och då slutar maskinen att gå. Det här gör att man undviker att människor kommer för nära och riskerar att klämmas fast, berättar Olle Larsson.


"Måste vara försiktig"
Anders Persson jobbar som sågverksarbetare och skyddsombud på Fiskarheden. Han tycker att de nya systemen är bra och trots många år på arbetsplatsen har han aldrig skadat sig.

– Nej, det har jag inte. Men man måste vara försiktig när man arbetar och hela tiden tänka på vad man gör, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".