Sedlar. Foto Jessica Gow, scanpix.
UTSATT, FATTIG OCH FÖRNEDRAD

Konferens på Fornby folkhögskola

1:20 min

Utsatt, fattig och förnedrad! Det var rubriken för en konferens på Fornby folkhögskola i Borlänge idag, och som handlade om den stundande julhandeln och de människor som fakiskt inte har råd att handla julklappar.

– För de som kommer till oss och vill ha hjälp då finns det ju inga pengar till julklappar över huvud taget. Och det är ju fruktansvärt. De har ju ibland inte ens råd att åka buss till staden. Det säger Anders Engwall i Insolvens som är en förening för överskuldsatta.


"Man skäms"
Årets julhandel väntas slå rekord igen samtidigt som det finns människor som inte har några pengar alls att köpa julklappar för.

– Det finns ju kyrkan och man kan söka bidrag, men generellt sett finns det inte så många lösningar för dessa människor.

Under konferensen Utsatt, fattig och förnedrad, så har Anders Engwall pratat om just det här med att leva utan pengar.

– Många som är skuldsatta idag, skäms ju jättemycket. Men de flesta har inte förköpt sig, man har blivit arbetslös, blivit sjuk eller hamnat i skillsmässa, som gör att man hamnat i en skuldfälla som man inte kan ta sig ur helt enkelt.


SMS-lån
Över 100 000 människor har idag löneutmätning hos Kronofogden, så problemet har blivit större.

Och när man inte kan köpa julklappar, så finns det många som förköper sig genom lånade pengar.

– SMS-lån är vanliga runt jul och det får man ju lida för i januari, säger Anders Engwall.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista