Ren. Foto Fredrik Sandberg, Scanpix.
SKOGSSTYRELSEN

Skogsbolag positiva till renar

"Bra om vi kan ha ett avtal"
1:11 min

De flesta markägare och skogsbolag uttrycker sig positivt om det nya förslaget om att renbetsområdet kan komma att utvidgas i norra dalarna. Det framkom efter det möte som hölls i Mora under fredagen och som Skogsstyrelsen hade arrangerat.

– Ska vi göra ett avtal med en annan näring på hur vi ska ytterligare öka användandet av markerna så är det ett bra sätt. Och är det så att rennäringen har problem, då är det väl bra om vi kan hitta varandra i ett avtal. Det säger Carita Bäcklund, skogsförvaltare på Orsa Besparingsskog.

För de större markägarna och skogsbolagen som vill avverka mer omfattande ytor kan det innebära större begränsningar, men även de verkade positiva, säger Per Gustav Idevuooma, som var där från Sametinget för att informera.

– Som jag kan tolka det så finns det en positiv respons till det hela, det finns en anledning till att tro att man kan arbeta vidare med de här frågorna.

– Om något år så kommer det här fungera och då kommer det nog finnas renar i Dalarna, tror Per Gustav Idevuooma.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".