Krafttag mot ung fylla i Falun

Rockfestivalen Seaside den gångna helgen var ett illavarslande tecken om ungdomsfyllan. Och i dag har företrädare för kommunen och brottsförebyggande rådet diskuterat vad som kan göras för att förebygga det.

I Falun arrangeras nästa helg Falukalaset och sen väntar skolavslutningarna. Man hoppas nu att det inte ska bli som rockfestivalen Seaside förra helgen.

- Det var mycket alkoholberusning tyvärr, säger Kent Olander från polisens ungdomsgrupp. Det är allvarligt i den omfattningen och det blir mycket slagsmål.

Han säger att det också saknas vuxna och att det verkar finnas en acceptans gentemot ungdomarnas alkoholdrickande.

- Det står en sommar inför dörren och vi har sett en minskad föräldramedverkan, säger Dan Westerberg, centerpartistiskt kommunalråd i Falun. Och kopplingen ökat drickande med minskat föräldraengagemang gör att vi måste ta till åtgärder.

En åtgärd hittills är att många affärer höjt åldersgränsen på folköl till tjugo år istället för arton och Dan Westerberg vill även engagera vuxna i grupper som vandrar runt på stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".