Företrädare från Islamska föreningen och från Svenska kyrkan står vid nyinvigda monumentstenen Foto Jaqueline Balcer Bednarska.
MONUMENTSTEN INVIGD

Gravplats vänd mot Mecka

1:23 min

Sida vid sida ligger Svenska kyrkans och den muslimska begravningsplatsen på Norra griftegården i Borlänge. Ibrahim Hamad är Imam och är väldigt nöjd över sammarbetet trosfunden emellan.

– Här sker integrationen i verkligheten. Vi som bor i Sverige, vi är invånare i Sverige och vi lever och dör i dalarna, säger Ibrahim Hamad.


148 grader syd-sydostlig riktning
Det är riktigt kallt men mitt ute på snöiga norra griftesgården står några personer samlade. De inviger en monumentssten som står utanför den muslimska begravningsplatsen.

Den muslimska delen har funnit här sedan 17 år tillbaka. Svenska kyrkan har ett statligt uppdrag att orda begravningsplatser till alla olika trosssamfund.

– Det som utmärker den muslimska begravningplatsen är riktningen på gravplatsen. Det är 148 grader syd-sydostlig rikting, alltså mot Mecka. Våra så kallade vanliga gravplatser är i öst-västlig riktning. Det säger Mattias Elofsson, som är trädgårdingenjör inom Svenska kyrkan.


"Vi är ju syskon"
Men annars finns det inga större skillnader, likheterna mellan begravningsplatserna är betydligt fler.

– Vi är ju syskon. Vi är arbrahamiter, kristendomen och islam har samma budskap.

– Islam judendom och kristendom har ju samma ursprung och det skulle nog vara mycket lättare i världen och samhället om fler kände till det.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista