1 av 2
Jonny Gahnshag. Foto Johannes Rosendahl
2 av 2
Mikael Rosén (M)
FALUN

Försvarar förslag om driftsstöd

1:24 min

Ett nytt avtal med driftsstöd till Falu Folkets hus kommer kosta alldeles för mycket för skattebetalarna. Det säger oppositionsrådet, moderaten Mikael Rosén. Men kommunalrådet Jonny Gahnshag (s) försvarar förslaget.

Den rödgröna majoriteten i Falun kommer är på väg att skriva ett nytt femårsavtal om kommunalt driftstöd till Folkets hus.

Något som skulle kosta skattebetalarna totalt 26,5 miljoner kronor under en femårs period.


"Har en bra verksamhet"
Mikael Rosén säger till Dalanytt att den nya majoriteten hållit undan ärendet och att över 5 miljoner per år av skattebetalarnas pengar skulle kunna användas bättre.

Men, Jonny Gahnshag försvarar förslaget:

– Med det nya avtalet så sker förändringar, dels så sänks ersättningen succesivt för varje år.

– Jag vet att det finns synpunkter om att Folkets Hus borde klara sig själv, men man ska ha klart för sig att om ersättningen skulle tas bort helt och hållet då står ju kommunen där med ett hus. Dessutom tycker jag att Folkets Hus har en bra verksamhet som jag tror många skulle sakna, menar Jonny Gahnshag.


"Vi smyger inte"
Mikael Rosén menar också att att majoriteten smugit med ärendet som ska tas upp i kommunstyrelsen på tisdag.

– Han har rätt i att det inte nämndes i budgetdebatten i november. Däremot tycker jag inte att vi smyger med det, det kommer upp på kommunstyrelsen på tisdag, och Mikael Rosén liksom övriga politiker har ju då möjlighet att rösta emot det, säger Gahnshag.

Det senaste avtalet löper ut i juni nästa år, och nu föreslås det nya träda i kraft redan från årsskiftet.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista