Tågpersonal kan mista pensionsavtal

Från mitten av augusti överlåter SJ tågtrafiken i Bergslagen till Tågkompaniet. Det innebär att tågpersonal som jobbat inom företaget redan före bolagiseringen riskerar att mista sitt pensionsavtal som ger dem rätt att gå i pension vid 60 års ålder.

Det här är en hjärtefråga för de berörda säger Sekos SJ-klubbs ordförande i Dalarna Stefan Sundberg, som befarar att det femtiotal medlemmarna som berörs i Borlänge och Gävle kommer att lämna facket om inte pensionsavtalet blir kvar.

- Dom håller bara på att manipulera med våra pensioner och för de som kommit upp i åldern att de skulle kunna gå i pension känns det som att företaget rycker undan benen på dom, säger Stefan Sundberg.

Han anser att politikerna nu borde gå in och garantera de pensioner som man tidigare skrivit avtal om. Bland medlemmarna är det enligt Stefan Sundberg risk för att personalen i Dalarna går ur facket om inte pensionsavtalet räddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".