Behandlingssekreterare Annemarie Kjell och biträdande institutionschef Lotta Ulegård på Älvgården. Foto: Johannes Rosendahl/SR Dalarna
Kritik Älvgården

"Det är vad vi har att erbjuda"

Ulegård: ”Upp till var och en att välja”
1:32 min

Behandlingshemmet Älvgården i Hedemora får allvarlig kritik från intagna där. Kritiken handlar om brister i vården och att de intagna inte har något att göra. Men det stämmer inte, säger de ansvariga på Älvgården.

Älvgården är ett LVM-hem för missbrukare som statens institutionsstyrelse driver.

– Vi har program och det finns upplägg för en hel dag. Det börjar på morgonen med frukost. Sedan är det morgonmöte, säger biträdande institutionschefen Lotta Ulegård.

Men de tidigare intagna som Dalanytt har talat med är mycket kritiska. Trots att en placering på Älvgården kostar skattebetalarna över 20.000 kronor i veckan sitter de bara och tittar på tv och spelar tv-spel.

– Det är upp till var och en vad man väljer att vara med på. Vi kan inte tvinga någon att deltaga i någon som de inte vill. Men det är det här vi har att erbjuda på dagarna, säger Lotta Ulegård.

"Har sjuksköterskor varje dag"

Annemarie Kjell är behandlingssekreterare på Älvgården. Hon säger att patienterna får bra vård:

– Alla genomgår en inskrivningsintervju. Vi gör en grovskattning runt det psykiska måendet och vi tittar på hur förändringsbenägen patienten är.

Finns det psykolog på Älvgården varje dag?

– Nej vi har inte psykolog här.

Läkare?

– Vi har läkare på konsultbasis.

Men det finns ingen här varje dag?

– Nej det har vi inte.

Men de ska ju få vård?

– Ja, vi har ju sjuksköterskor i tjänst varje dag, säger Annemarie Kjell.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Så fungerar vården

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård. SiS ger vård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

SiS har institutioner över hela landet. På de elva LVM-hemmen för vård av vuxna missbrukare finns drygt 300 platser för mottagning/avgiftning, behandling eller utslussning. Även LVM-hem gör utredningar. I de flesta fall vårdas flickor/pojkar och kvinnor/män på separata avdelningar eller institutioner.

Det är Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) som reglerar vården.

Verksamheten finansieras av statsanslag och av de vårdavgifter som kommunerna betalar. Staten finansierar 1/4 av kostnaden för missbruksvården och 1/3 av kostnaden för ungdomsvården.)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".