Foto: Lasse Pehrson/SvD/Scanpix
Utbildning

Ämnet livskunskap granskas

1:14 min

I många svenska skolor får den vanliga undervisningen maka på sig för att ge plats åt livskunskap - ett ämne som inte finns med i några nationella kursplaner. I Avesta har alla kommunala grundskolor ämnet livskunskap på schemat. Moderaten Marie Lennholm är en av de politiker som beslutade om att införa ämnet men nu ångrar hon beslutet.

Granskningen av ämnet livskunskap är gjord av Sveriges Radios program Kaliber.

Den metod som används inom livskunskapen kallas SET, social och emotionell träning. Elever som varit med om den tycker att de blivit utsatta för kränkande behandling.

En av eleverna som varit med om SET är moderatens Marie Lennholms son.

– Han berättade att de fått svara på frågor om detaljer om hur familjesituationen ser ut, vilka regler vi har hemma, om man varit med om något svårt som har varit avgörande i livet. Sådant som jag tycker att skolan inte ska fråga ens, säger Marie Lennholm.

"Han mådde inte bra"

Till saken hör att Marie och hennes son har gått igenom något svårt som de har fått proffesionell hjälp att bearbeta. Nu blev hon rädd för att lärarens intima frågor till sonen skulle riva upp såren igen.

– Jag kände obehag och jag märkte att han inte mådde riktigt bra av frågorna och jag uppfattade det som att han hade uppmanats till att prata om det i detalj.

Enligt Marie Lennholm så ska läraren också ha avkrävt ett tystnadslöfte av eleverna.

Skolinspektionen ska nu granska skolornas livskunskapsundervisning.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista