1 av 2
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
2 av 2
Foto: Linus Lindahl/SR Dalarna
ALKOHOL/DROGER

Dalarna samlas mot knark

Myrberg: ”Tillgången är obegränsad”
1:10 min

De som jobbar förebyggande mot knark ska lära sig mer om narkotikasituationen i länet. De som möter ungdomar i vardagen, som polisen och skolan, ska träffas i en stor konferens i dag.

Jenny Myrberg, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande frågor på länsstyrelsen, är bekymrad över hur lätt det är att få tag på droger på nätet.

– Tillgången är ju obegränsad kan man nästan säga. Med några klick på nätet så har du allt framför dig på datorn. Du behöver inte ge dig ut på stan och leta. Och det gör ju också att förutsättningarn för att jobba förebyggande blir helt annorlunda. Vi måste anpassa oss till den verklighet vi lever i, säger Jenny Myrberg.

Under den här konferensdagen, som arrangeras av Länsstyrelsen, Borlänge kommun och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, får olika yrkesgrupper i hela länet kunskap om hur läget med droger i Dalarna ser ut just nu. Och hur drogutvecklingen ser ut i Sverige och Europa.

För de som jobbar förebyggande måste vara uthålliga, säger Jenny Myrberg:

– Det känns inte tröstlöst. Vi har stora utmaningar, absolut. Och ständigt nya utmaningar eftersom samhället förändras. Men tröstlöst - nej. Vi är många aktörer som vill åt samma håll. och det är det en sådan här dag syftar till.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".