Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna
Fors

Mago-Wiklund får kulturstipendium

1:29 min

Blommor, en bronsstatyett och 12 000 kronor gick igår till konstnären Hanne Mago-Wiklund när hon fick ta emot fackföreningen Pappers kulturstipendium för 2010. Utdelningen skedde i Stora Ensos kartongfabrik i Fors utanför Avesta. En passande plats då Hanne är född och uppvuxen i just Fors.

– Det är jätteskönt, man kan realisera vissa saker som ligger utanför den stränga CSN-budgeten, sa en glad stipendiat efter utdelningen.


Fors finns i konsnärskapet
Hanne Mago-Wiklund studerar just nu på Konstfack men har finansierat sina studier med att sommarjobba på fabriken i Fors.

Hon är glasblåsare i grunden men även keramiker och enligt henne själv handlar konsten mycket om historieberättande med ett skulpturalt språk. Och uppväxten i Fors finns också med i konstnärskapet.

– Många av mina finaste minnen är hur farfar hade alla oss kusiner  sängen och berättade historier, det var lika spännande varje gång.


Figurativ konst
Det här har hon överfört till sin konst genom att arbeta skulpturalt och figurativt.

– Figurativ konst ligger mig väldigt nära, att vara precis och jobba med speciella tekniker.

Enligt Mikael Sterbäck, ordförande i Pappers kulturkommitté får Hanne stipendiet för att "hon är noggrann och gör väldigt genomtänkta och reflekterande alster."

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista