1 av 3
Emma Zorn läser
2 av 3
Per Svälas framför en av Emma Zorns klänningar.
3 av 3
Emma Zorn 1894.
ZORNMUSEET

Uppmärksammar Emma Zorn

"Hon var en del av kulturkretsen"
1:15 min

Emma Zorn, konstnären Anders Zorns hustru, uppmärksammas av Zornmuseet i vinter med en stor utställning som tar upp halva museets yta.

Det är Per Svälas som sammanställt utställningen och förklarar varför man lyfter fram Emma Zorn på det här viset.

– Därför att vi tycker att det är viktigt att man uppmärksammar Emma Zorn, annars riskerar hon att försvinna bakom sin make.

– Hon är en spännande och stark kvinna och blir en naturlig del i folkrörelserna i Mora, för bildning och för filantropi för att man ska hjälpa varandra och utveckla samhället helt enkelt, säger Per Svälas.

Emma Zorn engagerade sig inte bara i att främja sin mans konstnärsbana, hon var med och skapade biblioteket i Mora, folkhögskolan, Hemslöjdsföreningen och Zornska barnhemmet bland annat. Och efter makens död skapade Emma Zorn det som idag är Zornmuseet.

På utställningen i Mora visas Emmas liv från den spjuveraktiga lilla flickan till den ståtliga svartklädda änkedamen. Emma var inte bara ett bihang till Anders Zorn.

– För sin samtid var hon verkligen inte det, hon stod i allra högsta grad vid sidan av. Hon var en stark personlighet med starka åsikter och en fantastisk humor. Och hon var en självklar del utav kulturkresten på den tiden.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".