Världsaidsagen. Foto Anders Wiklund, scanpix.
VÄRLDSAIDSDAGEN

"Stor rädsla ute i samhället"

1:18 min

I dag är det Världsaidsdagen. Det är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids, världen över. Här i Dalarna är ett 80-tal hiv-smittade inskrivna vid infektionskliniken i Falun.

– Det vanligaste vi har är äldre män och yngre kvinnor. Och det är femtion procent kvinnor och femtion procent män. Det säger Maria Kivi och Kristina Knutsson, som jobbar med hiv inom sjukvården.

Många av patienterna är rädda för att andra ska få reda på att de är smittade, berättar Maria Kivi och Kristina Knutsson. Många vågar inte ens tala om det för sina barn.

– Och jag kan känna mig kluven ibland, för ena sekunden talar vi om att det finns bra behandlingar och att man inte måste dö. Men nästa sekund så säger vi att folk ska skydda sig, för även om det finns bra bromsmediciner så är det fortfarande mediciner man ska ta och det finns fortfarande mycket biverkningar.

– Det finns ju en stor rädsla ute i samhället, så de som är HIV-smittade utsätts ju för en viss diskriminering och stigmatisering.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Världsaidsdagen

  • Världsaidsdagen den 1 december är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids, världen över.
  • Dagen instiftades av folkhälsoministrar från hela världen, vid en internationell konferens om aidsprevention 1988 och har sedan dess årligen uppmärksammats av regeringar och organisationer jorden runt.
  • Fram till 2004 hade UNAIDS, Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, ansvaret för världsaidsdagen. 2005 överlämnades detta till Världsaidskampanjen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista