1 av 3
Hemsida där man kan beställa droger
2 av 3
Magnus Sjödén, narkotikapolis i Dalarna
3 av 3
Mia Ström, fältassistent i Smedjebacken.
NARKOTIKA

Beställer droger på nätet

"Det är ett jätteproblem"
1:30 min

Att beställa droger via Internet och sedan få hem det i brevlådan blir allt vanligare. Det sa narkotikapolisen Magnus Sjödén när han föreläste i Borlänge för bland annat skolpersonal och socialtjänsten idag.

Det var under en inspirationsdag om narkotikaförebyggande insatser som narkotikapolisen Magnus Sjödén berättade om den nya trenden; narkotika över nätet. För allt fler ungdomar beställer sin narkotika där vilket gör polisens arbete mycket svårare.

– Det är ett jätteproblem, säger Magnus Sjödén.


Nya droger
Några av de droger som florerar just nu är Spice och MDPV som blivit vanligt i Avesta och Vansbro.

Eftersom flera av de nya drogerna är relativt nya så ökar också riskerna för användarna, säger Magnus Sjödén.

– Det är många som överdoserar och får otäcka hallucinationer, berättar han.


"Bra att uppdatera sig"
Syftet med dagen var att berätta om de nya drogerna men också att inspirera människor som möter ungdomar i sina arbeten.

En av dem som var där för att lyssna var fältassistenten Mia Ström, från Smedjebacken.

– Det här är en bra konferens att uppdatera sig på. Ju mer jag vet desto lättare blir för mig att upptäcka om någon sysslar med droger, säger Mia Ström.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Spice

  • Spice är en drog som sägs ge ett cannabisliknande rus.
  • Drogen är en örtmix som tros vara en blandning med bland annat en omgjord version av CP 47,497, JWH-018 och HU-210. Flera av de aktiva ingredienserna narkotikaklassades i Sverige den 15 september 2009.
  • Spice finns i tre olika typer: spice silver, gold och diamond. Skillnaden mellan de olika sorterna sägs vara styrkan
  • Bieffekterna liknar de från cannabis: torr mun, eufori, överdrivna hungerkänslor, paranoia och ångest. Men när det fortfarande är ganska osäkert vad drogen innehåller så finns det inga konkreta svar på framtida bieffekter.
  • Den 30 juli 2009 beslutade regeringen i Sverige att sju av de cannabinoider som förkommer i spice ska narkotikaklassas. Förordningen trädde i kraft den 15 september 2009.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".