Älg. Foto Nisse Schmidt,scanpix.
DUBBELREGISTRERING

Riksdag tar beslut idag

"Kan urholka de samiska rättigheterna"
1:36 min

I dag tar riksdagen beslut att se över frågan dubbelregistreringen av älgjakten i fjällvärlden. Svenska samernas riksförbund - SSR - befarar att detta kan leda till att den samiska jakträtten begränsas.

– Det känns märkligt och det känns som ett steg till att återigen på sikt urholka de samiska rättighetena, och det är vi lite rädda för. Det säger Jenny Wik Karlsson, som är förbundsjurist hos SSR.


Stora säkerhetsrisker
Jakträtten i fjällen är i varierad grad delad mellan samebyar och markägare - det här slogs senast fast i statens jakt- och fiskeutredning för några år sedan.

Det här betyder att samebyar och övriga jaktlag, som kan bestå av markägare, ortsbor och besökare, kan jaga inom samma områden under samma tidpunkt.

Många menar att detta innebär stora säkerhetsrisker och att det försvårar  älgförvaltningen, och riksdagen är därför överens om att se över systemet.

Landsbygsminister Eskil Erlandsson välkomnar en översyn.

– Det är en problematik som vi har haft kännedom och kunskap om under lång tid, och det är bra att frågan uppmärksammas igen och vi ska se vilka lösningar det kan finnas, säger han.


Två rättighetsinnehavare
Men Jenny Wik Karlsson menar att dagens modell i alla fall garanterar samebyarnas jakträtt.

– Det medför ju att vi har två rättighetsinnehavare som får jaga där man har ingen rättighet som är överordnad den andra. Och på så sätt garanterar man ju ändå att man får nyttja sin jakträtt, menar Jenny Wik Karlsson.


Lika stort inflytande
Samebyarna har sin starkaste jakträtt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen - många jurdiska experter menar att samebyarna närmast har ensamrätt till jakt på dessa områden, beroende på hur intensivt man nyttjat jakträtten.

På den privata marken ovanför odlingsgränsen är rätten delad och nedanför odlingsgränsen är samebyarnas rätt svagare än markägarens, slog jakt- och fiskeutredningen fast.

För att jämka samman alla intressen och för att delvis möta frågan om dubbelregistreringen föreslog Jakt- och fiskeutredningen att det jakten ska förvaltas i samverkansföreningar mellan markägare och samebyar.

Samebyar och markägare skulle i princip ha lika stort inflytande i dessa samverkansföreningar.

Men någon patentlösning av dubbelregistreringen lyckades inte jakt- och fiskeutredninge presentera - nu vill riksdagen att ett nytt försök görs.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".