Äldvalen
ÄLVDALEN

"Ord står mot ord"

"Kan inte utsätta kommunen för ekonomisk risk"
1:31 min

En lärare i Älvdalens kommun som tidigare blivit avstängd för att hon påståtts vara rasistisk, har återanställs som lärare, enligt ett beslut i kommunstyrelsen i Älvdalen igår.

Enligt en rapport så har läraren gjort hotat både elever och andra lärare, varit kränkande och haft rasistiska åsikter inför eleverna.

Elisabeth Mörk Amnelius från Kommunlistan i Älvdalen, som var med och tog beslutet att återanställa läraren, säger att rasistiska uttalanden av lärare självklart inte accepteras i Älvdalen.

– Abslut inte, det är inte ok, säger hon.


Hitlerhälsning
Enligt de punkter som sammanställts av kommunens tjänstemän så finns det många insidenter där elever uppfattar läraren som rasistisk och kränkande.

Vid en historieundervisning om andra världskriget ska läraren försvarat Hitler och visat en hitlerhälsning.

Dessutom ska både muntliga och skriftliga hot mot andra lärare förekommit.


"Allas lika värde"
Skolchefen Ingrid Elmgren tolkade lagen som att avsked av läraren var den enda utvägen.

– Varje lärare måste aktivt förmedla synsättet att alla är lika värda, och gör man inte det så har man ju inte förstått sitt grunduppdrag.


"Riskerar kommunens rykte"
Men nu får läraren alltså fortsätta undervisa, och bestlutsfattaren Lisbeth Mörk Amnelius står för sitt beslut och kommunens rapport tycker hon inte räcker för avsked.

– Vi är en offentlig myndighet och vi kan ju inte utsätta kommunen för oacceptabelt hög ekonomisk risk, och riskera kommunens rykte.

Det hon syftar på är skadeståndskrav som kan bli verklighet om läraren på bristande bevis får sparken.

Elisabeth Mörk Amnelius säger också att ord står mot ord och att läraren är omtyckt av både elever och föräldrar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".