Varg.Foto Hasse Holmberg.Scanpix
VARGFRÅGAN

"Förstärk stammen med östliga vargar"

1:32 min

I eftermiddags presenterades ett förslag på hur den svenska vargstammen ska kunna tillföras friska gener så att inavelsproblem ska kunna minimeras. Bland annat genom att förstärka stammen med östliga vargar, och Dalarna är ett av utplaceringslänen.

Det går att förstärka den svenska vargstammen genetiskt med östliga vargar och samtidigt upprätthålla ett gott smittskydd och djurskydd.

Det anser Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som nu redovisar hur vargstammen i Sverige ska förstärkas genetiskt med högst 20 vargar till 2014.

– De två första alternativen som handlar om att man tar in vuxna vargar från Finland och Norge efter att de har avmaskats och vaccinerats och sett till att de inte har rabies. Sedan finns det olika alternativ där man antingen tar valpar från befintliga valpar från djurpark, eller tar in en varg från ett östligt land och låter sådana vargar reproducera sig i svensk djurpark. Det säger Helén Lindahl-Vik vid Naturvårdsverket.

Dalarna är ett av de tio län som utsetts till att få vargar utplacerade. Dalarna får då i uppdrag att utse två utsättningsområden där varg kan sättas ut.

– Det är väldigt viktigt med stor delaktighet och bred förankring när det gäller detta, menar Helén Lindahl-Vik.

Och vi ska också säga att det så småningom blir regeringen som fattar beslut om hur vargstammen i Sverige ska behandlas.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista