Psykolog vill vårda utan medicin

Psykvården vill alltför ofta medicinera bort att människor mår dåligt. I stället skulle man ska visa ett större intresse för individen och att patienten får lugn och ro. Det har Monica Igelberg, som arbetar som psykolog i Säter, skrivit i ett medborgarförslag till Landstinget Dalarna.

Monica Igelberg föreslår att landstinget inför en möjlig slutenvård inom psykiatrin med andra vårdalternativ än medicinska. I dag finns det inget val om någon vill ha hjälp utan att få till exempel psykofarmaka.

- Det innebär att flera av de med psykiska problem kan vara rädda för vården och på så vis undvika att söka hjälp, fast det behövs. Detta kan få förödande effekter, tror Monica Igelberg.

- Om det fanns ett alternativ, och det finns andra metoder i dag, skulle fler frivilligt söka vård och hjälp vid behov. Nu är det ett perspektiv som råder och det handlar mycket om ett kontroll och maktperspektiv.

- Det är ett minimikrav tycker jag, att det ska finnas alternativ eftersom vi alla betalar skatt till vården och därför borde kunna få använda den vid behov. Utan att bli neddrogad av mediciner mot sin vilja, säger Monica Igelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista