Foto: Lars Pehrson/Scanpix
ÄLVDALEN

”Situationen är ohållbar”

1:17 min

Lärarfacket i Idre är kritiskt till att en avstängd lärare i Älvdalen kommun har återinsatts i tjänst. Läraren ska bland annat ha uttryckt rasistiska åsikter i skolan och anses vara ett arbetsmiljöproblem.

Det är politikerna i kommunstyrelsen i Älvdalen som har beslutat att läraren ska vara i tjänst igen efter nyår.

Kristina Lindgren som företräder lärarfacket i Idre är kritisk till beslutet och hon tycker det handlar om ett arbetsmiljöproblem för all personal.

– Lärarna pratar om en oro nu och de är rädda att det ska bli ytterligare konflikter, säger Kristina Lindgren.

Det var kommunens tjänstemän som stängde av läraren och skolchefen Ingrid Elmgren har tidigare sagt att hon tolkade lagen som att ett avsked av läraren var den enda utvägen.

– Jag tycker inte politikerna ska lägga sig vad skolchefen beslutar, säger fackets Kristina Lindgren. Skolchefen har ju kontakt med oss som jobbar på golvet, vi som ser vad som händer.

Enligt tjänstemännens rapport har läraren gjort hotat både elever och andra lärare, varit kränkande och haft rasistiska åsikter inför eleverna.

– Det är barnen som kommer i kläm eftersom ingen lärare har energi och ork att göra det de ska.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer här

#text=4215413#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista