Micke i sin sjukhussäng. Foto privat.
SJUKVÅRDEN/MORA

Micke i Mora nekades smärtlindring

1:26 min

Trots svåra smärtor fick Micke i Mora fick ligga på Mora lasarett utan smärtlindring. Först när anhöriga slog larm satte läkare in smärtstillande medel. Då hade det gått tolv timmar.

För några dagar sedan skar sig Micke i handen när han höll på med veden. I tisdags morse kom han till akuten på Mora lasarett med stigande feber och svåra smärtor.

Han förklarade för personalen att han tagit flera Panodil, men att det inte hjälpte mot smärtan. Ändå nekades han smärtlindring som fungerade.

– Han ringer mig senare på eftermiddagen och skriker i telefonen att han har så enormt ont, berättar Owe Gustafsson, god man till Micke.


"Du är en gammal knarkare"
Personalen berättar för Micke att han inte får starkare smärtlindring på grund av att hans historik som narkoman. "Du är en gammal knarkare", säger man till honom.

I Mickes journal från den här dagen står:

"Man med tidigare psyk/missbruksproblematik. (...) INGEN smärtlindring förutom paracetamol (...) Om krångel på avdelning får han helt enkelt gå hem."

– Jag ser honom i sängen hur han vrider sig som en orm med enorma smärtor. Han skriker och har sig, säger Owe Gustafsson.


Hjälp efter tolv timmar
Efter mycket om och men, och en påstridig god man, får Micke till slut något som hjälper mot smärtan. Då har det gått över tolv timmar.

Om han i stället hade fått lämna lasarettet, som journalen föreslår, hade det kunnat få katastrofala följder, tror Owe Gustafsson:

– Han hade åkt till någon storstad och skaffat heroin för att stå ut. Det är ju för jävligt!


Sjukhusledningen svarar
– Generellt sett ska vi försöka hjälpa patienterna så gott det går och ge smärtlindring, säger Bengt Malmqvist, chefsläkare på Mora lasarett.

Mer om hur sjukhusledningen kommenterar fallet hör du i Dalanytts sändningar och på webben under dagen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Ur journalen

"Om krångel på avdelning får han helt enkelt gå hem"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista