Gammal arbetskraft ett problem i Dalarna

Arbetskraften i Dalarna är för gammal. Enligt Länsarbetsnämnden är mer än var femte av länets sysselsatta över 57 år.

- Det kommer att behövas mycket, mycket folk de närmaste åren. Det kommer att försvinna rätt mycket folk nu, framförallt från den offentliga sektorn. Vi skulle uppskattningsvis behöva cirka 7000 personer på ett års sikt bara för att ersätta dem som försvinner av åldersskäl, säger utredaren Jan Sundkvist på Länsarbetsnämnden till Dalanytt.

När Länsarbetsnämnden presenterade sin sysselsättningsprognos för det närmaste året var det mesta positivt. Den goda utvecklingen på jobbsidan i Dalarna fortsätter och antalet arbetslösa ser ut att bli oförändrat.

Ludvika har drabbats av flera stora varsel och företagsnedläggningar. Men inte ens chefen för Arbetsförmedlingen där, Ann Unge, låter särskilt bekymrad.
- Det löser sig på något sätt. Det som oroar är när större företag som Siemens med 120 anställda flyttar ifrån kommunen. Annars kan vi se att i de andra varslen blir det inte så många som i slutänden mister jobbet, säger Ann Unge.

Utvecklingen bransch för bransch det närmaste året:

  • Inom tillverkningsindustrin beräknas antalet anställda minska med närmare 3 procent.
  • Inom bygg, hantverk och anläggningsarbete väntas en ökning av sysselsättningen med över 10 procent. Utvecklingen ser ut att hålla i sig.
  • Handel och kommunikation, hotell och restaurang uppvisar en liten ökning.
  • Inom företagstjänster väntas sysselsättningen öka med cirka 1,6 procent.
  • Offentrlig sektor beräknas minska antalet sysselsatta med i genomsnitt 2,6 procent.
  • Sammantaget ser minskningen i offentlig sektor ut att uppvägas av ökningen inom den privata, vilket ger ett nollresultat eller svag ökning på ett års sikt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista