Ayad al Saffar
Klockkungen

Flyktingen har nu 3 000 anställda

1:28 min

Om Sverige ska utvecklas behövs invandringen. Det betonar Ayad al Saffar. Han kom på 80-talet till Rättvik, som flykting från Libanon. Idag är han vd för Ur och Penn, har ett klockgrossistföretag och äger klockbutiker i Nederländerna. Han kallas ibland för klockkungen.

– Invandringen är inte en börda, den är en tillgång. Sverige skulle stanna utan invandringen.

– Jag personligen har närmare 3 000 anställda. Vi har ett bolag som omsätter 2,3 miljarder och betalar mycket skatt, berättar han.

Ayad al Saffar kommer från Libanon, men har irakiskt meborgarskap. Han sökte asyl i Sverige för att slippa åka till krigförande Irak och tvingas göra militärtjänst där.

Bra mottagande

– Mottagandet i Sverige var väldigt bra, säger Ayad al Saffar.

– Men det var heller inte utan problem, när 250 personer hamnade på en flyktingförläggning i vad som numera är hotell Lerdalen i Rättvik.

– Det var väldigt lite information till Rättviksborna om vilka vi var. Det sköttes inte så där riktigt, riktigt bra. Så det blev ju konflikter bland ungdomarna i Rättviksparken och utanför.

Ayad al Saffar började sin handelsmanskarriär genom att köpa klockor från Libanon och sälja dem billigt här. Al Saffar jämförs med personer som IKEA och HMs grundare, eftersom han lyckats med att effektivisera en bransch och skapa billigare produkter.

Den negativa syn som ibland finns om invandring tycker han är tråkig.

--Om Sverige ska ha mer framgång i framtiden så behövs det mer invandrare i Sverige.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista