Konsument

Stor risk att bli lurad när du handlar på nätet

1:38 min

Varannan svensk har handlat julklappar på nätet i år, enligt en undersökning som Posten AB gjort. Samtidigt ökar också risken för att bli lurad när du handlar julklapparna på nätet. Enligt Brottsförebyggande rådet är nätbedrägerier den typ av brott som ökar allra mest i samhället.

I Dalarna gjordes nästan 700 polisanmälningar om den typen av brott förra året.

Konsumentvägledaren Anna Mähler tycker att vi konsumenter måste vara mindre godtrogna när vi handlar på nätet:

– Vi litar på andra, och det kan vi inte göra längre. Vi måste vara mycket mer skeptiska. Det ingen som vill skänka bort prylar jättebilligt till mig, det finns en hake alltså, säger konsumentvägledaren Anna Mähler.

Ökad risk

Under de senaste åren har näthandeln formligen exploderat. Kläder och elektronik toppar listan på vad vi handlar på nätet och de flesta företag erbjuder i dag försäljning via Internet.

Men risken för att bli lurad när du handlar på nätet har ökat kraftigt.

I Dalarna anmäldes nära 700 nätbedrägerier under förra året enligt Brottsförebyggande rådet, vilket kan jämföras med i början av 2000-talet då det inte gjordes några anmälningar alls.

Enligt konsumentvägledaren Anna Mähler går det trots allt ganska lätt att undvika att bli lurad genom att kolla upp företagen. Går de att nå på telefon, hur betalar jag och hur ser hemsidan ut?

Många skäms när de blir lurade

Men för att bedrägerierna verkligen ska minska så måste vi bli bättre på att anmäla dem till polisen, något som många inte gör i dag säger Anna Mähler.

- Även om det är mindre belopp, under tusenlappen, ska du gå till polisen och polisanmäla för det enda sättet för polisen att få mer resurser.

Men enligt Anna Mähler är det många som skäms för att de blivit lurade.

– Jag vet att många sväljer och säger att de aldrig mer kommer att handla på Internet. Men blir man blåst på för mycket pengar då går man oftast till polisen för då svider det mycket mer, säger Anna Mähler.

Dalanytt
dalanytt@sr.se