Jägare

Nya regler för vapenskåp

1:37 min

Många av Dalarnas jägare tvingas köpa nytt vapenskåp vid årsskiftet. En investering på flera tusen kronor. Anledningen är hårdare regler för vilka skåp som är godkända. Det här har rört upp känslor i jägarkåren.

– Jag tycker att det är ganska onödigt i och med att de flesta har köpt godkända skåp en gång i tiden, säger jägaren John Eriksson i Bjursås som tycker det är oschysst av myndigheterna att ändra reglerna.

I Dalarna finns drygt 15.000 jägare. Hur många av dem som har för gamla vapenskåp vet ingen, men enligt jägareförbundet är det många som behöver byta sina skåp. De hårdare reglerna gäller från den första januari.

– En av vapenlagens grundpelare är förvaring av skjutvapen. Den tekniska utvecklingen går framåt och man testar skåp och kom fram till att det är standarden SS 3492 som ska gälla, förklarar Carina Vangstad, jurist på Rikspolisstyrelsen.

Om en person vägrar byta skåp är det inte ett brott mot vapenlagen som kan straffas med böter.

– Däremot kan polisen inleda en administrativ åtgärd. Det vill säga att man omprövar tillståndet att inneha skjutvapnet, säger Carina Vangstad.

Dalanytt
dalanytt@sr.se