Godstrafiken påverkas av vintern

1:51 min

Godstrafiken på järnväg har drabbats hårt av årets och förra årets vinteroväder. Flertalet av förseningar och inställda turer på järnvägarna var godstrafik. Men enligt Stig Wiklund, ordförande i Näringslivets Transportråd och chef för Stora Enso Logistics, handlar det inte bara om snömängder utan även eftersatt underhåll på rälsen.

-Kapaciteten på järnvägsnätet är så hårt ansträngd, även i normalläget, så minsta störning fortplantar sig i systemet och ger stora konsekvenser.

Stig Wiklund tycker att politikerna tappat fokus för problematiken för godstrafiken och istället bara diskuterat persontrafiken. Han vill att det nu sätts av större resurser för att säkerställa godstrafiken och för att bygga bort så kallade flaskhalsar.

Godstågen har enligt Näringslivets Transportråd drabbats hårt av den här och förra vinterns oväder. Transportrådets egna undersökningar pekar på att uppåt 80 procent av de inställda och försenade turerna var godstrafik. Och inställda och försenade turer innebär ekonomiska förluster för näringslivet och risken finns också att kunderna som inte får sina produkter väljer andra leverantörer.

-Om vi kommer i ett läge där våra kunder ute i Europa tappar förtroende för vår förmåga att kunna leverera under vintern.. För oss finns ju inga andra järnvägar att ta till, men våra kunder kan välja alternativa leverantörer och det ser jag som den långsiktigt stora risken, avslutar Stig Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista