Avesta

Våldtäktsdömd överklagar

En 24-årig man från Avesta kommun som Falu tingsrätt dömt till tre års fängelse för att bl a ha våldtagit en 16-årig flicka har överklagat domen till hovrätten. Han kräver att åtalen ogillas och att han omedelbart försätts på fri fot.

Vid huvudförhandlingen vägrade flickan att yttra sig om det som hänt och hänvisade i stället till minnesförlust. Men tingsrätten trodde på det hon sagt tidigare i polisförhören. Rätten ansåg dessutom åtalet styrkt av att sperma från mannen funnits på trosor som flickan lämnat in till polisen.

I överklagandet skriver mannen försvarsadvokat att båda flickan och hennes mor efter huvudförhandlingen hävdat att någon våldtäkt aldrig ägt rum. Försvaret vill få utrett om mannen anmälts på falska grunder.

Den 24-årige mannen yrkar också på att åtalet om grov kvinnofridskränkning mot hustrun ogillas, liksom åtalspunkterna olaga hot och övergrepp i rättssak mot flickan och hustrun.

Mannens försvarsadvokat vill ha omförhör i hovrätten med både flickan och hustrun. Och dom förhören ska då visa att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannen är skyldig till det han anklagats för och dömts för.

Dalanytt
dalanytt@sr.se