Varmvatten i Siljan kan ge el

Det finns goda möjligheter att utvinna stora mänger av geotermisk energi i Siljansregionen.  Det tror i alla fall Sören Hedberg på företaget Igrene, som sökt 18 miljoner kr av statens Klimatutvecklingspengar.

Det står klart att det finns möjligheter att hitta 25-gradigt vatten i Siljansbygden. Vatten som kan användas till att till exempel värma bostäder på ett miljövänligt sätt.

Men Sören Hedberg vill gå längre än så, och använda vattnet till att utvinna elektrisk energi. Han tror att det med ny teknik skulle gå att försörja alla Siljans kommuner med energi.

- Är man vaken i den här bygden idag så har vi en enorm utvceklingspotential om man är beredd att satsa pengar, säger Hedberg.

Han går snart också ut med en nyemission för att sälja aktier för att få in 30 miljoner kronor till satsningen på geotermi i Siljansområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista